Gör en utflykt till oss

På ön Bryggholmen finns ett omväxlande landskap, som är representativt för en rik mälarnatur och ett ålderdomligt odlingslandskap. Har kan du njuta av den artrika växtligheten i frodiga lundar med stora ädla lövträd, ströva längs stigar och flikiga åkrar och ta en paus vid vackra stränder. Stora delar av ön karakteriseras av nyckelbiotoper och naturreservat med markerade leder.

I augusti till maj tar vi endast emot grupper som förhandsbokar 0171/81480 eller PGEgY2xhc3MgPSAibF9tYWlsIGxfbmV3X3dpbmRvdyIgaHJlZj0ibWFpbHRvOmluZm9AYnJ5Z2dob2xtZW4uc2UiIHRhcmdldD1fYmxhbms+ZXBvc3Q8L2E+.

Dagsutflykt
Under sommaren kan du göra dagsutflykter till oss. På ön kan du vandra, bada, paddla kanot, fiska, ströva, titta på djur, följa med på guidningar i naturreservatet och runt gården.

Bo hos oss
Vi driver ett Vandrarhem i STFs regi, i Herrgården. Vi har 7 rum; 2 familjerum, 4 dubbelrum, och ett enkelrum. Alla, utom 2 dubbelrum, med delat badrum.
Man kan hyra allt från ett rum till hela herrgården. Ring eller mejla för att boka.

Nytt för 2018: vi har två trädtält som hänger i träd med utsikt över vattnet! Här kan du somna till vindens sus och vågornas kluckande! Bokas endast via telefon eller mejl.

Har du med dig eget tält kan du slå upp det på ängen vid vattnet. Dusch och toalett finns i servicehuset. Avgift för tältplats är 150 kr.

Basta i bastuflotten
Var vedeldade bastu rymmer 4-6 personer och ligger på en flotte vid hamnen. Hyrs ut per timme.

Bada
Du kan bada från bryggorna i vår gästhamn eller besöka badplatsen på ön, en kort promenad från färjan.

Lägervistelse
I samarbete med Stiftelsen erbjuder vi boende på Salta skär för större grupper. Boendet är enkelt i stora tält och det finns en liten enkel stuga också.
Vill du ha närmare till färjan och gården kan man ha sitt läger på ängen vid vattnet. Medtag egna tält. Man kan även hyra rum för de som inte vill bo i tält.

Utställning om glasbruket
Bryggholmens gård ligger på ett av Sveriges största och första glasbruk. Det finns mycket dokumenterat kring gården från förr i tiden och från utgrävningarna. Detta finns samlat i utställningen i Äppelboden. I samarbete med Bryggholmsstiftelsen kan vi erbjuda guidad visning. Kontakta oss.

Vandra på lederna
Flera fina vandringsleder finns på ön. Dessa går genom naturreservatet i stora delar. Karta finns hos oss i receptionen.

Guidade vandringar
Historisk vandring – människan och naturen i samklang
Följ med på en guidad tur runt Bryggholmens gård där vi fokuserar på människan och jordbrukets påverkan på naturen. Vi studerar och diskuterar hur människan och naturen påverkar och drar nytta av varandra. Under turen förevisar vi även Bryggholmens historia, här har människor levt i 1000 år! Och här fanns ett stort glasbruk under slutet av 1500-talet. Turen tar ca 1 timme.

Guidad vandring i naturreservatet
I Bryggholmens fantastiska naturreservat upplever du naturen på nära håll med kunnig guide. Vi går genom omväxlande landskap och njuter av sommarens prakt!Din guide visar dig runt i naturreservatet och berättar om dess växt och djurliv. Växtlivet är typiskt för många av Mälarens öar, i lundarna hittar du hassel och örter som bl a blåsippa, nattviol och lungört. Bryggholmens mest karaktäristiska växt är mistel, som växer i stora bestånd. Den är sällsynt i Uppland och har sin nordligaste utbredning vid Mälaren. Vildsvin, rådjur, hare samt många fåglar kan du se spår av, och kanske få en skymt av på riktigt! Turen tar ca 2 timmar.

Hyra kanot
Vi har både kajaker och kanadensare till uthyrning. Runt Bryggholmen är det lugna vatten som lämpar sig väl för paddling. Kom ihåg att meddela vart du ska paddla och håll dig nära stranden. Kanoter hyr du för 50 kr per timme eller 150 kr för ett dygn, flytväst ingår. För att för hyra kanot måste du kunna paddla och vara över 18 år, alternativt att målsman är med och kan hjälpa till. Vi har ingen möjlighet att övervaka från gården.

I området

Bryggholmens gård är en perfekt plats för att ta sig runt i Mälardalen. Här finns massor att se, uppleva och göra.
Området runt Enköping är känt för sina många historiska platser med bland annat fina hällristningar. Det finns gott om gårdsbutiker, caféer och upplevelseställen som du inte hittar någon annan stans. Ni kan titta in på Mälarlandets hemsida, Fjärdhundralands sida för samlade tips. Vi vill gärna tipsa om att besöka Frösåkers brygga - för en härlig vikingaupplevelse, Fiskarfruns café på Ängsö, Grönsöö slott. Stallarholmen i Mariefred ligger nära till hands och väl värt ett besök, liksom Sigtuna, Eskilstuna och Västerås.


Om inte detta räcker kan ni alltid göra en utflykt till Uppsala eller Stockholm.